16. maj. 2018

Brother
Det kan være svært at vælge symaskinefabrikat, for der findes i dag så mange i næsten samme kvalitet. Da jeg i 1982 skulle vælge min første symaskines efterfølger, var jeg ikke et sekund i tvivl, da Guldager (www.guldager-symaskiner.dk ) præsenterede mig for en epokegørende nyhed: Brother Compal Ace ­– den første hobbysymaskine med fuldautomatisk knaphul (som fleste maskiner har i dag) og en kantskærer, som kunne skære trævlekanten af, når man brugte en overlocksøm. Automatisk nåletråder var der sandelig også. Min veninde og jeg købte ens maskiner. Det automatiske knaphul var guld for os til vores kontoroutfit, som ofte bestod af skjortebluse kombineret med pencilskirt eller slacks 😊. Og der er altså mange knaphuller i en skjorte med krave og manchetter. Kantskæreren var perfekt til børnetøjet i isoli og jersey, som vi købte pr. kg i restestykker bl. a hos Kludemanden Harlev (find ham på facebook) og hos Stofshop i Åbyhøj.

Den maskine blev min ven i mange år og jeg ville ønske, der havde været kilometer- eller stingtæller på, for den har syet uanede mængder af sting. Det var en helt igennem stabil og robust maskine, så da jeg i 2002 syntes, det var tid til en opdateret udgave, forblev jeg tro mod mærket og købte en Innov-is 400. Den gamle Compal Ace har derefter været en tur i London, hvor min svigerdatter brugte den i forbindelse med sin uddanelse og nu står den i vores fritidshus i Sverige og kommer frem en gang imellem til særlige opgaver.

Fra 2001 til 2015 havde jeg skrædderi og jeg har beholdt industrimaskinen, som er af mærket Sunstar. Den er jeg tilfreds med, men jeg vender mere og mere tilbage til min Brother, som har fået følgeskab af en lillebror Brother Innov-is 100. den sidste har lidt færre funktioner end den anden, men har alle de sømme, jeg har brug for. Det jeg savner mest på den, er knæløft af trykfod, men det er en lille ting. Det er den jeg tager med, når jeg skal på sytræf, så den er pakket sammen og klar til at tage med.

Bernina overlocker
Når det gælder overlocker, så har jeg haft lidt forskelligt – startede med Brother, som kørte i mange år, men ønsket om en mere avanceret maskine med flere funktioner førte til en anden maskine, som jeg ikke husker navnet på og videre til den Bernina 1150MDA, som jeg nu er faldet til ro med. Selv om jeg har haft overlocker i mange år og har en god instruktionsbog, så er jeg aldrig blevet helt fortrolig med alle mulighederne. Så derfor har jeg købt et online overlockkursus hos www.skaberlyst.dk. Det må jeg se at komme i gang med.

Janome Cover Pro 2000
Sidste nye medlem i min symaskinefamilie er min Janome Cover Pro. Den kom i hus næsten samtidig med, at jeg fik børnebørn og begyndte at sy i strækstoffer igen. Et materiale, jeg ellers ikke har syet ret meget i de senere år. Men nu var der brug for bodystockings, T-shirts, leggings og drengeunderbukser. Maskinen er selvfølgelig også helt perfekt, når man syr voksentøj i jersey. Den syr kanter på så let som ingenting og laver fine dobbelt oplægninger og pyntesømme, som vi kender det fra det købte tøj.

 

 

 

 

 

 

Top